subota, 11. studenoga 2017.

Uvod u knjigu 'Balkanske svekrve'



(Odlomak iz Uvoda skore knjige 'Balkanske svekrve', Brigita Čolić)




Knjiga 'Balkanske svekrve' opisuje sociološki fenomen na području Balkana unatrag nekoliko stoljeća pa sve do danas i njegov snažan utjecaj na samu formu, konstrukciju, srž i funkcioniranje obitelji i pojedinaca koji je čine.

U knjizi su opisani odnosi unutar obitelji a njih je uvelike određivalo društvo sa svojim normama a taj odnos je (bio) dvosmjeran jer je zauzvrat to društvo i činila ta obitelj i preko nje se ono prezentiralo.
U našim krajevima, obitelj je oduvijek bila kao stup društva, jako izražen.




Zanimljivo je promatrati tijek sazrijevanja i mijenjanja i jednog i drugog, ne samo sociološki nego i psihološki obuhvaćajući analizu pojedinaca i njihovih uloga, te odnose među njima.

Knjiga je bazirana na onome što je činilo osnovu tog stupa, a to je MAJKA, bilo muškog bilo ženskog djeteta te njezin položaj u društvu počev od njezinog života u prvoj, primarnoj obitelji, odnosno obitelji iz koje dolazi te u drugoj, sekundarnoj, onoj koju zasniva sa svojim mužem.

Analiza obuhvaća odnose, položaje i navike unutar društvenih slojeva koji kreću od MAJKE te njihovu refleksiju na sve ostale članove sekundarne obitelji te života, navika i obrazaca ponašanja koji su bili rezultatom tog načina života onih koji su nastali u tim obiteljima (djece).








'Svekrva na Balkanu nije samo majka vašeg muža. To je majka vašeg dečka, ljubavnika, partnera ( 'u sve se miješa') i ne samo to...

Balkanska svekrva je mnogo više od toga. To je gigant. Nacionalni gigant. To je nacionalno obilježje. To je nešto što se riječima ne da opisati...'







...Knjiga USKORO!




S ljubavlju,

Vaša Brigita

Nema komentara:

Objavi komentar