ponedjeljak, 31. srpnja 2017.

ŠTA ĆE SE TO STRAŠNO DESITI AKO MUŽ 'SLUŠA' SVOJU ŽENU? ILI ŽENA MUŽA? APOKALIPSA?

(Odlomak iz knjige 'Balkanske svekrve', Vaša Brigita)





'JEDINA NEPOSLUŠNOST KOJA SE KOD NAS NAGRAĐIVALA I KOJOJ SU SE LJUDI UČILI BILA JE ONA PREMA VLASTITOJ ŽENI! (Balkanske svekrve, Brigita Čolić)

U neka davna, davna vremena, vladala su drukčija pravila života. Jedno od njih je bilo upravo ovo gore koje ste pročitali 'Ne slušaj svoju ženu, đaavo je to! Tko zna šta bi ti se moglo desiti ako je slušaš?
Mogao bi postati papučar i da te ismijava cijelo društvo, mogao bi prati i kuhati, zar ti to treba? Ta da može dala bi ti da i rađaš umjesto nje? Jesi poludio?!
Tvoje je da budeš muško! A muško ništa od toga ne radi.'

U ta ista davna vremena POSLUŠNOST JE BILA JAKO CIJENJENA. Ali jako. 
Odmalena se učilo da se moraju slušati roditelji, pa učitelji, pa svećenici (popovi), pa šefovi, pa kolege. Učilo se da se moraju 'slušati' ama baš svi osim koga? Vlastite žene. 
Jer slušanje vlastite žene je svakog muškarca vodilo u vlastitu propast. Ali ne po njemu, već po drugima. A propasti po drugima je bilo gore nego propasti po sebi. Jer nije se živilo za sebe već za druge i nije bilo bitno šta čovjek misli o svom životu, već drugi ljudi.

(...)



A ŠTA SE ŽENE UČILO? 

'Obitelj je bila stup društva ali taj stup se razarao iz tog istog. Bilo je bitno da postoji, ali nije toliko bitno bilo kakva je. Kog briga, forma ispunjena!' 

Nisu ni žene bile pošteđene 'skupih' savjeta po svog muža i sebe same.
Žene se učilo da su 'muževi potlačitelji koji će im uzeti svu slobodu, prvo prezime a onda sve redom, i nek se pripremi na najgore'!
One su bile i prije nego što su se udale pripremljene da ih muževi 'neće slušati' a one su imale dva izbora ili trpiti ne uzvarajući i tiho patiti ili trpiti uzvraćajući, pa su se neke naučile glumiti im mame koje dijete ne sluša a one ga ipak vole, jer pobogu njihovo je, a neke su poslušale drugi savjet a to je 'ne slušaj ni ti njega- klimaj mu glavom kao i on tebi a radi po svome, kao i on, jer brak je upravo to, otrpiš  nepoštivanje-uzvratiš nepoštivanjem. Kakvi razgovori, kakvi sporazumi. 
Ti pričaš, on ne sluša. On priča, ti ne slušaš. 
Ali volite se unatoč tome, jer ti si ta koja ga mora 'dovesti u red a on je taj koji mora to ne željeti'i obrnuto, bome!

Ustvari, kad se sve zbroji i oduzme, u neka stara prahistorijska vremena kod nas, najbitnije je bilo znati da je brak trpljenje svega što ni jedno neće, davanje onoga što čovjek sam sebi ne želi, neslaganje oko svega, nepodržavanje i svjesno i naučeno protivljenje svemu što muž/supruga misle da se treba.
BIT JE BILA U STALNOM NESLAGANJU JER SE TAKO STVARALA POVEZNICA OKO PROBLEMA A NE OKO LJUBAVI. 

I voljeli su se mnogi među njima, ali su ljubav ispisali malo drukčijim rukopisom od rukopisa onih koji danas svoja pravila iz iste ljubavi pišu. Ili bar slične...

(...)

...Ostatak u knjizi! 

Ljubite se i volite jer ljubav je bit života!
Ljubi Vas Vaša Brigita!






Nema komentara:

Objavi komentar